Sistemul informatic e-factura ANAF
Romania va aplica sistemul RO e-Factura ANAF generalizat, de la 1 ianuarie 2024, pentru toate tranzactiile realizate intre firmele (persoane impozabile) stabilite in tara noastra. Sistemul este operational incepand din 2022, insa este obligatoriu doar pentru facturile emise de companiile private in relatiile cu entitatile de stat (B2G), pentru cele aferente bunurilor cu risc fiscal si pentru agentiile de turism care emit facturi in baza tichetelor de vacanta. Tara noastra a solicitat Comisiei Europene (CE), inca din ianuarie 2022, o derogare de la legislatia comunitara de TVA pentru a extinde sistemul pentru toate operatiunile comerciale.
Facturi Electronice în sistemul e-Factura ANAF
Incepand cu data de 1 ianuarie 2024 toate tranzactiile efectuate intre persoanele impozabile indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scop de TVA au obligatia legala de a incarca facturile emise in sistemul ANAF RO e-Factura.
RO e-Factura reprezinta instrumentul pentru facturarea electronica, prin care organele statului, implicit ANAF, planuiesc sa puna bazele digitalizarii fiscale in Romania. Acest sistem este considerat a fi definitoriu pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, fiind posibila o monitorizare corecta a gradului de colectare TVA. In alte cuvinte, instrumentul RO eFactura este unul de control si urmarire, care influenteaza, in principal, furnizorii si cumparatorii.
Integrarea in sistemul informatic al ANAF – Spatiul Privat Virtual (SPV)
Autorizarea SPV se face cu certificatul digital calificat al antreprenorului sau al contabilului firmei. Daca ai certificat digital calificat, te poti autoriza singur in SPV din programul de facturare; altfel, te poate autoriza contabilul. Semnatura digitala se va obtine de la o firma autorizata in acest domeniu. In momentul de fata toti operatorii economici dispun cel putin de o semnatura digitala pentru transmiterea documentelor contabile, a declaratiilor catre ANAF (din partea contabilitatii – contabilul).
Folosind o aplicatie de facturare, furnizorul completeaza, emite factura si o trimite catre sistemul e-Factura ANAF. Factura trebuie trimisa in sistem, de catre operatorul economic, imediat dupa emiterea acesteia. Ea nu poate fi trimisa la sfarsitul lunii, cand ajung toate facturile la contabil, din programul acestuia de contabilitate.Factura nu poate fi emisa in Word, Excell sau scrisa de mana pe tipizat deoarece nu se poate trimite in sistemul e-Factura ANAF in aceasta forma; Factura trebuie trimisa electronic, intr-un fisier xml, destul de greu de creat manual.