DE CE UN DIVORT PRIN MEDIERE?
Un divort prin mediere este o negociere purtata de sotii aflati in proces de divort cu ajutorul unei terte persoane, un mediator.
Un mediator nu are nicio autoritate in luarea deciziilor, rolul sau fiind de a-i ajuta pe cei implicati in proces sa ajunga la un acord propriu, intr-un cadru privat, intr-un timp cat mai scurt si, deci, cu costuri reduse.
Desfacerea casatoriei, divortul, este un eveniment neplacut pentru cuplu si care va produce schimbari radicale pentru fiecare membru al familiei.
Cum fac fata schimbarilor si cum le vor suporta, daca au nevoie de mediator, de consiliere psihologica, de consiliere juridica sau chiar de toti acesti specialisti, raman sa decida ei singuri.
In procedura de mediere partile pot discuta despre desfacerea casatoriei prin acordul comun si cererile
accesorii divortului.
Acestea sunt: numele sotilor dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti, contributia parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copilului, etc.
Deasemenea si despagubirea pretinsa pentru prejudiciile materiale sau morale suferite ca urmare a desfacerii casatoriei; obligatia de intretinere sau prestatia compensatorie intre fostii soti; incetarea regimului matrimonial si dupa caz lichidarea comunitatii de bunuri si partajul acestora.
Avantajul medierii este ca divortul si partajul se pot face intr-un singur dosar, iar oamenii primesc solutia acasa, la resedinta, nu este nevoie sa fie de fata ca in alte proceduri.