DECLARATIA DE BENEFICIAR REAL, este obligatorie conform Legii 129/2019
Oficiul National al Registrului Comertului aduce in atentia contribuabililor cate aspecte importante introduse prin Legea nr. 129/2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative (in vigoare de la data de 21 iulie 2019).
Beneficiarul real este orice persoana fizica ce detine sau controleaza in cele din urma clientul si/sau persoana fizica in numele caruia/careia se realizeaza o tranzactie, o operatiune sau o activitate.
Definitia exacta, de “beneficiar real”, o regasim la Art. 4, alin. (2) din Legea nr.129/2019.
Cine trebuie sa depuna declaratia?
Au obligatia sa depuna declaratia atat persoanele care au infiintat o firma anterior modificarilor legislative, cat si cei care doresc sa infiinteze o societate ulterior aparitiei acestei responsabilitati.
Legea se aplica tuturor societatilor care exista deja sau care vor fi infiintate pe viitor. Au această obligatie doar societatile (SRL), nu si PFA-urile inregistrate la Registrul Comertului.
Cand trebuie depusa declaratia?
Conform art. 63 din Legea 129/2019 care mentioneaza termenul de 12 luni pentru completarea documentelor societatii deja infiintate, trebuie depusa pana la data de 21 iulie 2020.
Pentru societatile infiintate dupa modificarile legislative, declaratia privind beneficiarul real se va depune la infiintarea firmei cu toata documentatia necesara infiintari firmei.
Nu veti mai putea infiinta o firma fara sa depuneti si declaratia de beneficiar real. Daca aceasta se regaseste in lista de acte, dosarul de infiintare firma (SRL) va fi amanat sau respins la Registrul Comertului. Pentru firmele deja infiintate care nu depun declaratia de beneficiar real pot interveni sanctiuni grave!
Ce se intampla daca nu se depune declaratia de beneficiar real?
Firmele care nu depun declaratia privind beneficiarul real risca amenzi intre 5.000 si 10.000 lei. In ultima instanta, se poate dispune chiar si dizolvarea societatii de catre ANAF, conform art.237 din Legea nr.31/1990.
Practic, dacă nu depuneti noua declaratie privind beneficiarul real al societatii dvs. riscati dizolvarea firmei!
Recomandarea noastra este de a face demersurile necesare pentru a depune aceasta noua declaratie la Oficiul Registrului Comertului.
Astfel NU riscati o amenda cuprinsa intre 5000 lei – 10.000 lei sau chiar dizolvarea firmei pentru nedepunerea DECLARATIEI DE BENEFICIAR REAL!
Tu ai depus declaratia de beneficiar real?
SUNA ACUM LA 0766.361.053 sau contacteaza-ne pe e-mail
Cum puteti da aceasta declaratie?
Declaratia privind beneficiarul real al societatii o puteti da:
– in fata reprezentantului oficiului registrului comertului sau
– in fata notarului public si veti depune mai apoi declaratia la Oficiul Registrului Comertului in forma autentica, personal sau prin reprezentant ( daca aveti nevoie de ajutor sunati la 0766.361.053 )